(Na)Verzorging

We rijden allemaal paard omdat we het geweldige dieren vinden. Het zijn ook geweldige dieren en daarom verdienen ze onze tijd en aandacht. En niet alleen om te aaien of knuffelen of rijden. De belangrijkste aandacht die wij een paard kunnen geven is verzorging. We vragen jullie allemaal om minstens een half uur voor je les op de manege te zijn. Dit is zodat je rustig je pony kunt kiezen aan de bar en zodat je je paard kunt poetsen en opzadelen zonder dat dit een enorme haastklus wordt.
Dat poetsen doen we om het paard alvast te laten weten dat er straks gereden gaat worden, je kunt vast even kennismaken met elkaar. Maar een nog belangrijker onderdeel van het poetsen is dat je ook even elk stukje paard ziet. Zo kun je wondjes of bultjes of gekke plekjes zien die van een afstandje niet opvallen. En door te poetsen maak je je paard schoon zodat het zadel, de singel en het hoofdstel niet kunnen gaan schuren op zand dat is achtergebleven na het rollen.
De hoeven van het paard krab je uit zodat al het vuil er niet in kan blijven zitten en kan gaan irriteren. Steentjes zijn natuurlijk heel vervelend, maar ook de klei van de wei, het zand van de paddock en vuil van de stal moeten dagelijks uit de hoeven gehaald worden om de voeten van het paard gezond te houden.

Natuurlijk is het leuk om een paard te knuffelen en ze zijn zo zacht dat je ze het liefst de hele tijd zou willen aaien, maar sommige paarden vinden dat helemaal niet zo fijn. Knuffelen en aaien zijn voor het paard ook lang niet zo belangrijk als het echte verzorgen. Denk hier altijd goed aan als je voor de les bezig bent met je paard, je begint natuurlijk met elkaar goed en duidelijk begroeten, maar besteed je tijd vooral aan het poetsen. Zorg ervoor dat je je tijd goed indeelt, zodat je ook tijd hebt om op te zadelen en je niet haastig je zadel op de rug van je paard gooit en je niet door het hoge tempo van werken de riempjes van het hoofdstel te strak aantrekt.blog 13 3

Bedank je paard!

En dan heb je gereden. Vaak is dat toch wel weer jammer, want het rijden is voor de meeste ruiters het leukste moment van de week! Moet je weer zeven nachtjes slapen voor je naar de manege mag.. Maar het goede nieuws is dat het ook na het rijden niet meteen klaar is met je contact met je paard. Als je paard niet wordt overgenomen voor de volgende les mag jij hem nog ‘naar bed’ brengen! En ook dit is hartstikke belangrijk. Je moet er ook goed voor zorgen dat je paard zich weer prettig voelt als hij weer terug op stal is gekomen.
Dus zorg ervoor dat je je paard in alle rust afzadelt, geef je aandacht nog even volledig aan je paard. Die heeft net zijn best voor je gedaan in de les, dus die mag je daar best ook even goed voor bedanken. Maak rustig de singel los en til het zadel van de rug. Besteed aandacht aan het losmaken van de riempjes van het hoofdstel, kriebel je paard -als die dit fijn vindt- hierbij nog even extra onder z’n hoofd. Ruk niet het bit uit de mond van je paard, maar haal rustig het hoofdstel van het hoofd zodat het paard het bitje ook gewoon loslaat. Kriebel het paard nog even door zijn manen, geef het een zacht klopje op zijn hals en zeg gewoon ‘bedankt’.
Als het paard heel erg gezweet heeft, kan je nog even een harde borstel over hem heen halen. Zo borstel je de nattigheid je wat door het haar en is het paard wat sneller weer droog. Eventueel kun je ook wat schoon stro uit zijn stal gebruiken om je paard te ‘borstelen’, dit neemt dan meteen wat vocht op.

Als je paard goed op stal staat, zorg dan ook voor zijn spullen. Maak zijn bit schoon met water, zodat het paard bij zijn volgende rit geen viezig bit met aangekoekt speeksel en harde stukjes in zijn mond krijgt. Hang je zadel goed over de zadelsteun in de zadelkamer, zorg dat het dekje er niet onder gepropt is en leg de singel ook netjes over de steun.

Net als voor het rijden is het dus ook na het rijden belangrijk om de tijd te nemen voor de verzorging van je paard. Kletsen met je vriendinnen kan altijd nog. Heb je vreselijke dorst? Ook dat kan meestal wel even wachten. Eerst verzorg je je paard. Dat geweldige dier waar je zo graag op wilt rijden en dat zo geweldig is dat ie jou ook op zijn rug laat rijden!

Ik ben Rian, samen met Ralf het baasje van Jasper. Inmiddels kom ik al 11 jaar op Manege Castellum en is de stal mijn tweede huis. Ik rijd graag dressuur, oefen met springen en vind carrouselrijden het allerleukst om te doen.