Is paardrijden een sport?

Veel mensen vinden het grappig om ruiters en amazones te plagen en op de kast te jagen door te zeggen dat paardrijden geen sport is. Zij zeggen dan dat je alleen maar wat zit te zitten en het paard al het werk doet.
Toen ik jonger was kon ik me hier vreselijk kwaad om maken, maar ondertussen haal ik mijn schouders op als iemand er weer over begint. Eerlijk gezegd ben ik meestal ook meer vermoeid en zuur in mijn spieren als ik bij de sportschool ben geweest dan wanneer ik van Jasper z’n rug afgeklommen ben. En het sporten in de sportschool heeft er ook toe geleid dat een aantal dingen op het paard me makkelijker afgaan. Goede buikspieren en een beetje degelijke conditie zijn echt wel heel belangrijk op het paard en je traint heus wel wat, maar gericht met apparaten, gewichten en spierbeheersing in de weer is toch wel wat anders. Niet per se leuker, dat moet ik dan ook wel weer toegeven.

Maar nu het nieuwe jaar gestart is en we weer met ons allen mogen sporten is het misschien wel eens goed om stil te staan bij wat we zelf nou allemaal doen waardoor we paardrijden een sport mogen noemen.
Kun jij bijvoorbeeld gericht been geven als je in draf wilt en kun je als je eenmaal draaft weer heel netjes en gecontroleerd je benen stil houden? Geef jij een duidelijk galophulp door je buitenbeen naar achter te leggen en je binnenbeen op de singel aan te drukken? Draag jij je handen altijd keurig netjes voor je, zo’n tien centimeter boven de schoft van je paard en met een ontspannen knik in je ellebogen? Zijn je schouders netjes recht boven je heupen en je voeten stevig, maar toch niet met heel veel spierspanning in je hele benen in de beugels? Oh en nog eentje die heel belangrijk is, maar zo vaak -ook door mij- vergeten wordt, heb jij je kin omhoog en je de bovenkant van je hoofd ‘in de wolken’?

Ruiterfitheid

Juf Mercedes heeft mij ooit weleens gedreigd een satéprikker onder mijn kin te zetten omdat ik telkens mijn kin weer liet zakken en zo naar de manen van mijn paard keek in plaats van recht voor me tussen zijn oren door. En juist die kin op is zo belangrijk! Door je hoofd rechtop te houden, is je rug rechter en je schouders hangen niet naar voren af. Natuurlijk moet je ook nog om je heen kunnen kijken. Want als je te dicht op je voorganger komt, had je eerder af moeten wenden om een eigen plekje te zoeken. En dat vrije plekje in de bak kun je ook alleen maar vinden als je om je heen kunt kijken. Daarnaast help je je paard door zelf goed te kijken waar je naartoe wilt. Als je rechtsaf wilt, maar je kijkt naar links, dan voelt een paard dat en dan begrijpt hij niet meer waar jij naartoe wilt. Je teugels zeggen rechts, maar je lichaam zegt links, waar moet hij dan naar luisteren?
Weer een reden om je goed bewust te zijn van je eigen lichaam en spieren dus. Een paard voelt een vliegje al zitten, dus als wij bewegen met een been, hand of ons hele hoofd, dan zijn ze zich daar echt wel van bewust. Dus proberen wij onze paarden en pony’s zo min mogelijk af te leiden met onze zit en onze hulpen. Tenminste, dat zouden we moeten doen. Dat is wat paardrijden een sport maakt. Zo stil mogelijk kunnen zitten terwijl we ons bewust zijn van onze eigen spieren. Een been aanspannen om een voorwaartse hulp te geven, weer ontspannen als het paard de juiste reactie geeft. Goed rechtop blijven zitten zonder je schouders en nek in een kramp te trekken. Je buikspieren en billen wat extra aanspannen om die middendraf goed te kunnen rijden.
Het valt niet mee om je bewust te worden en zijn van je eigen spieren, maar hé, het valt ook niet mee om een flikflak te leren of om gericht de bal naar je teamgenootje op het voetbal- of volleybalveld te passen. We moeten net als voetballers, turners, jodoka’s en tennissers oefenen, trainen, sterker worden en onze spieren kunnen controleren. Paardrijden is dus heus een sport! En dat het ook sport voor het paard is, dat is een mooi onderwerp voor een volgende blog.

Ik ben Rian, samen met Ralf het baasje van Jasper. Inmiddels kom ik al 11 jaar op Manege Castellum en is de stal mijn tweede (t)huis. Ik rijd graag dressuur, oefen met springen en vind carrouselrijden het allerleukst om te doen.

blog 12