Vakantie!

Geen school, geen verplichtingen, 6 weken helemaal niets doen. Dat is vakantie voor jou. Maar wat is vakantie eigenlijk voor de paarden en pony’s op Castellum? Ze gaan in elk geval niet weg om op vakantie te gaan. Op sommige andere maneges doen ze dit overigens wel. Niet dat ze dan een vliegtuig boeken en de paarden lekker laten chillen aan een strand met een mooie blauwe zee of met z’n allen gaan kamperen, maar wel dat ze de paarden een aantal weken helemaal vrij geven door ze ergens op een weiland te zetten.
Nu scheelt het enorm dat we op Manege Castellum zelf al flinke weides hebben en de paarden en pony’s daar zodra het ook maar even kan naartoe gaan. Dus het hoofd leeg maken terwijl ze vers gras eten, een dutje doen of met een vriend door het land rennen is voor onze dieren dagelijkse kost.
Ook geloven we erin dat de paarden en pony’s baat hebben bij hun dagelijkse routine. Deze helemaal omgooien door ze een paar weken helemaal vrijaf te geven om ze daarna weer te laten wennen aan de drukte van alledag, lijkt ons niet fijn voor ze. Paarden zijn vooral gewoontedieren, dus willen we niet teveel in één keer voor ze veranderen als we niet geloven dat dat ook echt het allerbeste voor ze is.
We passen de lessen natuurlijk wel aan als het weer daarom vraagt. Zoals we afgelopen winter geen lessen gaven in de stromende regen en veel te natte bak, geven we nu geen lessen als het echt te warm is. Bij de lessen waarin het wel warm is, maar niet onverantwoord heet, stappen we meer en houden we halverwege een pauze met ijsjes voor de ruiters.
Daarbij is het in de zomervakantie sowieso rustiger. Veel ruiters gaan op vakantie en er zijn geen maandleases. Op zondag is de manege helemaal gesloten, zaterdag sluiten we al om twee uur in de middag en op woensdag zijn er geen groepslessen. Zo is het voor de paarden en pony’s toch ook een beetje vakantie.

Ponykampen

Wel zijn er de ponykampen, de pony’s moeten in deze weken dus wel wat harder werken dan de paarden. Die hebben wat dat betreft wat meer geluk. Alhoewel.. Ponykamp is ook wel weer heel erg leuk. De pony’s worden vertroeteld en vaak extra gepoetst, er wordt veel gewandeld en ze zijn er op de manege meester in om leuke spelletjes te verzinnen. Soms op de pony, soms naast de pony en soms ook gewoon zonder pony. Ik denk dus niet dat de pony’s met kamp echt de balen hebben. En zodra het werk er voor de dag op zit, gaan ze weer lekker naar de wei. Kunnen ze met elkaar napraten over wie het stoelendansen gewonnen heeft en aan de paarden hun mooi gepoetste vachten en netjes gevlochten manen laten zien, voor ze een lekker stofbad nemen!

Ik ben Rian, samen met Ralf het baasje van Jasper. Inmiddels kom ik al 10 jaar op Manege Castellum en is de stal mijn tweede huis. Ik rijd graag dressuur, oefen met springen en vind carrouselrijden het allerleukst om te doen.

blog 10