Lekker in in de buitenbak?

Als je het mij vraagt is het antwoord op de vraag van deze titel volmondig JA. Ik houd van het buitengevoel; de zon op je huid en de wind langs je gezicht. Jasper zijn vacht ziet er in de zon ook altijd prachtig uit en als de zon zich even verstopt achter een wolk, dan is het echt niet meteen te koud.
Een simpel buitje kan ik ook prima hebben als ik druk met mijn paard bezig ben. Natuurlijk is het minder leuk als het pijpenstelen regent, maar ja, we wonen nou eenmaal in Nederland en daar regent het weleens. Het allerbelangrijkst van goed buiten kunnen rijden is dat de bak daarvoor geschikt is en op Castellum is de afgelopen tijd hard gewerkt om de buitenbak er weer in tiptop-conditie bij te hebben liggen.

Vroeger reed ik op een manege waar we alleen een buitenbak hadden, ik wist dus niet beter dan dat ik soms nat regende of in de winter koude benen en tenen had. Later toen ik op een manege ging rijden waar een binnenbak was, vond ik dat zelfs een beetje eng. Het leek wel of mijn paard binnen veel harder ging en wat waren die muren dichtbij!
Rijden in de buitenbak vind ik ook fijner omdat ik paardrijden toch een buitensport vind. Lekker met je beestje bezig zijn in de openlucht. In het voorjaar genieten van de vlinders en vogeltjes en in de herfst de natuur weer zien veranderen naar winter. Ik houd van de koude vrieslucht en dat mijn adem in zichtbare wolkjes uit mijn mond komt en ik vind het ook prachtig als de mist aan de wimpers van Jasper plakt.
Inmiddels is het maart en gaan de lessen voor iedereen tot en met 26 jaar oud weer van start in de buitenbak, heel koud zullen we het hopelijk niet meer krijgen, maar mocht het toch nog wat frisser zijn, dan kun je je daar prima rekening mee houden:

Tips:

  1. Zorg voor laagjes kleding, dat isoleert en is ook makkelijk als je het toch te warm krijgt, want dan kun je nog wat uittrekken.
  2. Zorg voor handschoenen en eventueel een warme col. Een lange losse sjaal is gevaarlijk en mag je daarom tijdens het rijden niet omhouden.
  3. Stap opgewarmd op je paard. Zelf zie ik het grondig poetsen van Jasper altijd als goede warming up, maar stel dat je een pony over moet nemen, ren je dan rustig van te voren even warm over het terrein (niet in de stallen).
  4. Merk je toch dat je het koud krijgt? Geef dit dan aan bij je instructeur, desnoods kan die even je pony vasthouden zodat jij even drie rondjes door de bak kunt rennen, zodat je weer warm verder kunt.

We hebben natuurlijk ook kans op regen, maar daar kun je je best op kleden. Doe een waterafstotende of, nog beter, een waterdichte jas aan en er zijn ook rainlegs te koop. Die zijn ooit gemaakt voor op de fiets, maar voor ruiters zijn ze ook ideaal omdat ze je bovenbenen droog houden, zonder dat ze over je zitvlak gaan. Je hoeft dus niet met een gladde en krakende regenbroek in je zadel te zitten.
Je kunt ook altijd een tasje met wat droge spullen meenemen voor na het rijden, maar meestal ben je na het verzorgen van je pony ook zo weer thuis en daar kun je lekker warm douchen en een beker warme chocolademelk drinken. Persoonlijk vind het altijd wel een fijn voldaan gevoel geven als ik dan na zo’n regenritje lekker warm gedoucht en wel weer kan opwarmen.

Tot slot moet je je ook bedenken hoe fijn het is dat we weer naar paardrijles kunnen gaan. Er is al zoveel dat niet door kan gaan, voor geen goud zouden we onze pony’s en paarden ook nog willen missen, toch?

Ik ben Rian, samen met Ralf het baasje van Jasper. Inmiddels kom ik al 10 jaar op Manege Castellum en is de stal mijn tweede huis. Ik rijd graag dressuur, oefen met springen en vind carrouselrijden het allerleukst om te doen.

blog 7