Mode in Paardrijland!

in samenwerking met Maureen

Op Castellum weten we niet beter dan dat wij een kleurrijke hobby hebben, wij houden van roze en blauw en paars en printjes en vooral van bling! Rijbroeken zie je bij ons in alle kleuren van de regenboog en truien, jassen en vesten zijn in alle tinten roze wel te vinden.
Dat was toen ik begon met paardrijden, zo’n 25 jaar geleden, wel anders. Mijn eerste les reed ik in een donkerrode rib rijbroek en ik was heel hip met mijn blauwe fluwelen cap met een elastieken kinbandje. Bijna alle mensen hadden dezelfde soort cap, maar dan in het zwart. Ook aan mijn rijbroek kon de instructeur me niet herkennen, want we reden bijna allemaal in ribbroeken. Alleen de kleurtjes verschilden iets van elkaar, je had ze in het donkerrood, donkerblauw, donkergroen en zwart. Een enkeling reed in een beige broek en witte broeken waren er voor de wedstrijdruiters, maar die droegen ze natuurlijk alleen op wedstrijd.

Juf Maureen is de inspiratie achter deze blog, want naast haar paardenpassie is ze ook styliste/modeontwerpster. Zij begon een paar jaar na mij met paardrijden en deed dat gewoon in een rode legging. Niets saaie kleurtjes voor haar dus, dat zal niemand verbazen! Ik denk dat ze heeft gewacht tot de mode ook doordrong tot Paardrijland, want wat later in haar carrière schafte ze een ruitjes rijbroek aan. Die broeken waren in het begin van de jaren ’00 helemaal hot en happening en Maureen was dat (en is dat nog steeds) natuurlijk ook!
De kleuren van de ruitjesrijbroeken waren nog wel vrij simpel, lichtblauwe, donkerblauwe en grijze ruiten waren het algemene beeld. De luxere uitvoeringen hadden een (kunst)leren zitvlak, dan zat je wat steviger in je zadel. Die zitvlakken waren en zijn nu nog vaak wel weer saai: grijs, bruin, of zwart. Maar de ruitjesstof van de broek maakte toch dat we een stuk hipper gekleed te paard gingen.
De rijbroek droeg je met kniekousen. Liefst ook weer geruit. Wat meestal flink vloekte bij je broek. Maar die hoge sokken waren nodig omdat de rijbroek bij de enkel sloot met klittenband en je met die sokken de boel nog wat beter bij elkaar hield als je in je laarzen probeerde te komen. Inmiddels hebben de meeste broeken van nu gewoon elastische stof aan de onderkant en hebben de meeste laarzen ritsen, dus zijn die sokken niet meer echt functioneel, maar in de meeste ruitershops struikel je nog steeds over verschillende prints, kleuren en soorten materiaal.

Rijlegging

Over struikelen in ruitershops gesproken. We leven inmiddels in 2020 en de ruitercollecties lijken ieder seizoen grootser te worden. De winkels puilen uit van de verschillende merken, kleuren, modellen en materialen rijbroeken. Printjes, glitters en bling worden ook niet meer geschuwd. Telkens weer hangt er een nieuwe collectie van broeken, vesten, truien, jassen, polo’s, shirts en andere kledingstukken die prachtig mooi zijn en beloven je minder te laten zweten, maar die je toch niet echt beter laten rijden. Alhoewel.. Het is natuurlijk wel een verbetering dat die stugge leren zitvlakken van heel vroeger inmiddels vervangen zijn door kunstleer of zelfs siliconen. En het leuke van siliconen is dat ze vaak in leuke figuren en/of patronen op de broek zijn geplakt. Je moet wel goed opletten welke siliconen jij fijn vindt zitten, sommige plakken zo erg aan je zadel dat je nooit meer van je paard af kunt komen.
Maureen en ik vinden de beste uitvinding van nu de rijlegging. Deze is een stuk sportiever in z’n uiterlijk dan de standaard rijbroeken die qua vorm eigenlijk niet eens zo veel van die van 25 jaar geleden verschillen. Hoewel niet iedereen het nodig vindt dat paardrijden een wat sportievere uitstraling krijgt, zijn wij er wel blij mee. Nog een voordeel is dat de rijlegging vaak wat goedkoper is dan een rijbroek en omdat paardensport als duur genoeg is, is dat erg prettig.

Naast dat we in de ruiterwinkels in allerlei kleuren rijkleding kunnen kopen, kunnen we op Castellum ook aardig los met de nieuwe truien. Hadden we eerder alleen de formele helderblauwe truien met het witte logo op de borst en grote opdruk op de achterkant, hebben we nu ook superlekkere hoodies in leuke kleuren. Ze zijn haast niet aan te slepen, want als je eenmaal zo’n hoodie in het roze hebt, dan wil je hem natuurlijk ook nog in het paars en het liefst ook in het zwart. Maar goed dat de feestdagen eraan komen!

Ik ben Rian, samen met Ralf het baasje van Jasper. Inmiddels kom ik al 10 jaar op Manege Castellum en is de stal mijn tweede huis. Ik rijd graag dressuur, oefen met springen en vind carrouselrijden het allerleukst om te doen.

blog 6